Internationaal

12 onderschatte stedentrips in Europa

05 juni 2023

In samenwerking met Hostelling International hebben we de állerleukste steden voor een citytrip in Europa voor je verzameld. Soms een beetje onder­gewaardeerd, onbekend of nog niet heel populair.

En dat is juist wat deze steden zo leuk maakt! Van cultuur snuiven in de havenstad Rijeka, kaneelbroodjes eten in Talinn tot paragliden in het Zwitserse Interlaken; deze 12 Europese stedentrips mogen absoluut niet aan jouw lijstje ontbreken. Overnachten doe je natuurlijk voordelig bij één van de vele hostels van Hostelling International. 

1. Nederland-Maastricht

Wat ons betreft is dit misschien wel de aller­mooiste stad van Nederland. Gelegen in het meest zuidelijke puntje van Nederland in de provincie Limburg vind je deze prachtige stad. Gelegen aan rivier de Maas (waar de stad natuurlijk zijn naam aan te danken heeft) is er altijd wat leuks te zien en te doen. Als Nederlander waan je je voor je gevoel echt even in het buitenland. Het bourgondische karakter met alle overheerlijke restaurants, de vele verwarmde terrassen waar je in weer en wind plaats kan nemen, de steegjes vol met de mooiste oude gebouwen, in Maastricht kijk je je ogen uit! De highlights die je écht niet mag missen in Maastricht zijn o.a. de Dominicanenkerk, waar je de mooiste boekhandel ter wereld kunt vinden. De aller­lekkerste vlaai vind je bij de Bisschops­molen. Dit is de oudst werkende watermolen in Nederland met een bakkerij eraan vast. De lekkerste speciaal­bieren drink je op het plein het Vrijthof. Of breng een bezoek aan het kleinste en misschien wel knuste café van Nederland, Petit café Moriaan. Maastricht is echt een stad van uitersten op de allerbeste manier. Deze citytrip is geschikt voor een romantische getaway of een weekendje volop genieten met vrienden. Lees nog meer leuke tips over Maastricht in onze blog. Je bereikt de stad per trein of auto en overnachten doe je fijn bij Stayokay Maastricht.

2. Frankrijk-Straatsburg

Denk je aan Frankrijk, dan denk je misschien aan de stad van de liefde Parijs. Of heerlijke cliché's, zoals met een croissantje en koffie op een Frans terras, scenes à la Netflix serie Emily in Paris of misschien wel aan de jaarlijkse kampeervakantie met je familie. Allemaal fantastische plaatjes natuurlijk, maar heb je wel eens aan de stad Straatsburg gedacht tijdens het plannen van een citytrip in Europa? Straatsburg is de Europese hoofdstad en tevens de hoofdstad van de Elzas. Deze bruisende stad is jong en hip en biedt superbijzonder architecturaal erfgoed, een sprookjesachtig oud centrum (ook fantastisch met kerst!) en bijzondere musea. Pareltjes die je absoluut niet mag missen in deze prachtstad zijn onder andere de wijk La Petit France, het historische stadscentrum Grande Île en Kathedraal Notre Dame. Straatsburg ligt aan de Rijn en op de grens met Duitsland. Dankzij deze ligging zie je van beide landen veel invloeden terug in de bouwstijlen. Je bent hier binnen een uurtje met het vliegtuig vanaf Nederland, maar nog beter is het om de trein te pakken. Dit duurt 6,5 uur en je maakt een mooie tussenstop in Parijs. Met de auto ligt de stad slechts op 6 uur rijafstand van Utrecht. Overnachten doe je bij Auberge de Jeunesse HI Stasbourg 2 rives.

3. Engeland-Canterbury

Deze middeleeuwse stad in het zuidoosten van Engeland is een van de meest unieke én sfeervolle steden die je in Europa kunt bezoeken. Canterbury is bekend van de Canterbury Tales maar de stad werd tevens ook een Pelgrimsoord vanwege de moord op Thomas Becket in 1170. Canterbury ligt in de graafschap Kent en is een kleine, maar beregezellige studenten­stad. Door het middeleeuwse centrum met gezellige straten en historische gebouwen hangt er een hele leuke sfeer. Je vindt er vele bars, café's en clubs, wat het een leuke bestemming maakt voor backpackers, stellen en vrienden. De 1400-jaar oude kathedraal van Canterbury is de grootste trots van de stad. Verstopt tussen de huizen bereik je hem via de Old Buttermarket; een echte must-see! Niet alleen de stad is prachtig, ook in de omgeving zijn er talloze highlights te bezoeken. Zo kan je het echte Britse platteland en de 14-kilometer lange kustlijn bezoeken. De stad ligt aan de rivier De Stour en is makkelijk te combineren met een bezoek aan Londen. In het historische stadscentrum vind je de leukste boetiekjes, heerlijke 'tearooms’ voor overheerlijke verse scones en echte Britse bier­brouwers. Je bereikt de stad duurzaam per trein of boot. Overnachten doe je bij YHA Canterbury.

4. Duitsland-Hamburg

In deze op één na grootste stad van Duitsland verveel je je geen moment. Deze stad is gelegen aan de Elbe en is nog redelijk onbekend. Zonde, want Hamburg heeft het allemaal! Hamburg is stiekem minstens net zo leuk als Berlijn, en wij gaan je vertellen waarom. Hamburg is een waar walhalla voor street-art fanaten. In St. Pauli en Karolinen­viertel vind je de mooiste kunstwerken. Voor de echte levensgenieters en feestbeesten is dit de juiste plek. Dankzij de Alster en de Elbe heb je altijd een prachtig uitzicht op steenworpafstand. Zo zijn er rooftop-bars langs het water gelegen. In de stad vind je historische architectuur in o.a. Altona, St. Pauli en Eppendorf, maar ook prachtige moderne architectuur zoals in de wijk Hafencity.  Breng ook een bezoekje aan de Elbphilharmonie. Dit concertgebouw bestaat sinds 2017 en is zo prachtig, dat je dit wel even móet bezoeken tijdens je citytrip. Op drie kwartier van de stad vind je Niendorfer Gehege, een prachtig natuur­gebied waarbij je absoluut niet het idee hebt dat je vlakbij een wereld­stad bent. Hier vind je herten en kan je door de bossen lopen. Je kunt de stad makkelijk bereiken met de auto of trein. Overnachten doe je bij Hamburg auf dem Stintang.

5. Slovenië-Ljubljana

Als je in deze stad rondloopt voel je je alsof je in een Disney sprookje bent beland. De stad moet nog een beetje ontdekt worden, en staat nog niet tussen het rijtje wereld­steden. Stiekem is dit misschien wel wat Ljubljana juist zo leuk maakt. De stad is klein waardoor je overal naartoe kan lopen. Er hangt een hippe maar hele relaxte sfeer, waarbij je het water zachtjes hoort kabbelen langs de straten, de vogeltjes hoort fluiten en je je kan verwonderen over de pittoreske architectuur. Het grootste deel van de stad is namelijk ontworpen door Jože Plečnik, die vanaf 1920 de stad flink onder handen heeft genomen. Zo heeft hij de central market ontworpen, met romantische Venetiaanse Renaissance invloeden. Deze markt heeft open en gesloten delen, en ligt pal aan de rivier. Je vindt hier de Ljubljanica rivier, waaraan vele gezellige terrasjes gelegen zijn. Hier kun je een lekkere Sloveense wijn proeven, zoals Zelen of Pinela. Je kan suppen op de rivier, met de kabelbaan naar Ljubljanski Grad, het kasteel van de stad voor het aller­mooiste uitzicht. Ook is er waanzinnig veel street-art te vinden in de stad en kan je op speurtocht gaan naar draken, het symbool van de stad. Deze citytrip is ideaal voor gezinnen óf romantisch met je partner. Je bereikt de stad per auto of met een directe vlucht vanuit Nederland. Overnachten doe je bij Ljubljana Youth Hostel Tresor.

6. Tsjechië-Český Krumlov

Na praag is dit de meest bezochte stad in Tsjechië. De sprookjesachtige, historische stad Český Krumlov is een van de mooiste renaissance steden van Europa. De middeleeuwse kern staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het stadje wordt omringd door de kronkelende rivier de Moldau, wat het een ideale bestemming voor natuur- en watersport­liefhebbers maakt. Ooit vormde de rivier een belangrijke handelsroute. Nu wordt de rivier gebruikt voor kanotochten, of je kan op een houten vlot met kaarslicht tijdens de schemering een stukje over de rivier afleggen. Je kan mooie wandelingen maken door het Nationale Park Boheemse Woud en bij het Lipnomeer. Waar je ook bent in de stad, je hoort altijd het vredige gekabbel van de rivier. Na alle inspanning kan je een bezoekje brengen aan de 400-jaar oude bier­brouwerij, om hier een Krumlov biertje te proeven. Het kasteel is het pronkstuk van de stad en tevens ook niet te missen, want hij torent boven de hele stad uit. Deze stedentrip vinden wij het meest geschikt om samen met je partner, vrienden of alleen te doen. Overnachten doe je bij Český Krumlov Travellers Hostel.

7. Switzerland-Interlaken

Interlaken is zo’n stad waarover je zou kunnen dromen. Met prachtige helderblauwe meren, een schattig centrum met een heerlijke vibe, omringd door de prachtige Alpen. Toch bestaat dit echt, want Interlaken heeft het allemaal. De stad is gelegen tussen de twee prachtige blauwe meren Brienzersee en Thunersee en is omringd door de Berner Alpen. De ligging is dus werkelijk waar écht sprookjesachtig. In de meren kun je zwemmen (wel koud, dus wellicht thuis even de Wim Hof methode oefenen). Je kan hiken op de bergpassen, of de 72(!) watervallen bezoeken. Ben je super avontuurlijk of wil je eens uit je comfortzone gaan, dan kan je onder andere parachutespringen, canyoningen, snowboarden, deltavliegen, duiken en klimmen. Hike naar de top van de Augstmatthor of bezoek de Oeschinensee, het mooiste bergmeer van Zwitserland. Je hoort het al, deze stad is dus echt dé bestemming voor sportievelingen en avonturiers. Je komt er met de trein, auto of het vliegtuig. Overnachten doe je bij Interlaken Youth Hostel.

8. Kroatië-Rijeka

Deze op twee-na grootste stad van Kroatië, gelegen aan de haven en kust, is absoluut de moeite waard om te bezoeken. Deze bestemming is ideaal als je van een combinatie tussen cultuur, stad en strandt houdt. Rijeka was de culturele hoofdstad van 2020 en in die tijd is er dan ook flink wat geld in de stad geïnvesteerd. Je bent hier dan ook op de juiste plek als je op zoek bent naar cultuur. De overdekte markthallen zijn een must om te bezoeken; hier vind je eindeloos veel overheerlijke sardientjes en andere vissen. Niet alleen op deze markt, maar ook bij de restaurants in de stad vind je de aller­lekkerste verse vis. Geen wonder natuurlijk, gezien de ligging van de stad. Wandel door Korzo, de promenade van de stad. Er zijn verschillende stranden in de buurt, zoals Ploce, Villa Nora en Glavanovo, maar nog leuker is het om een dagje het eiland Krk te bezoeken, dat per brug bereikbaar is. Geniet bij het kasteelcafé van het Trsat kasteel met een drankje van het allerbeste uitzicht over de stad en baai. Je bereikt de stad het beste per auto. Overnachten doe je bij HI Hostel Rijeka.

9. Portugal-Evora

Evora, een charmante stad in het hart van Portugal, is de perfecte bestemming voor een citytrip. Met zijn rijke geschiedenis, pittoreske straatjes en culturele schatten biedt Evora een unieke ervaring voor reizigers die op zoek zijn naar een authentieke Portugese sfeer. De oude stadsmuren zullen je terugvoeren naar de tijd van de Romeinen. Een wandeling door de geplaveide straatjes onthult prachtige pleinen, historische gebouwen en sfeervolle cafés waar je kunt genieten van een kopje heerlijke lokale koffie. Een van de hoogte­punten van een bezoek aan Evora is de beroemde Kathedraal van Evora, een meesterwerk van gotische architectuur. Binnen vind je prachtige kunstwerken en een adembenemend uitzicht over de stad vanaf de toren. Breng ook een bezoek aan de Romeinse tempel, de Templo de Diana, die dateert uit de 1e eeuw na Christus. Deze historische tempel is een must-see en leert je veel over het verleden van de stad. De stad is een heerlijke bestemming voor de foodies onder ons. Proef de heerlijke Alentejo-wijnen, geniet van traditionele gerechten zoals bacalhau en geniet van de gezellige sfeer in de lokale tavernes tot in de late uurtjes. Evora is een stad die je betovert met zijn rijke geschiedenis, culturele schatten en authentieke sfeer. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, architectuur, gastronomie of gewoon wilt dwalen door de charmante straatjes, Evora zal je zeker niet teleurstellen. Overnachten doe je bij HI Évora.

10. Luxemburg-Luxemburg Stad

Hoewel Luxemburg misschien klein is in omvang, compenseert het dit ruimschoots met zijn charme en onvergetelijke bezienswaardigheden. Bij aankomst in Luxemburg-stad word je meteen begroet door het indrukwekkende fort van Luxemburg, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Deze indrukwekkende vesting torent hoog boven de stad uit en biedt een prachtig uitzicht over de valleien en de rivier de Alzette. Verdwaal in de smalle, schilderachtige steegjes van de historische wijk Grund en ontdek verborgen juweeltjes zoals de kazematten; ondergrondse verdedigingswerken die zelfs de meest doorgewinterde ontdekkingsreiziger versteld doen staan. Maar wees voorzichtig, je kunt gemakkelijk verdwalen in deze wirwar van straten! Breng ook een bezoek aan de Cathédrale Notre-Dame. Stap binnen en bewonder de prachtige glas-in-loodramen. Een andere niet te missen attractie is de Adolfsbrug, een iconische brug die de oude stad met het moderne gedeelte van Luxemburg-stad verbindt. Wandel over de brug en geniet van het adembenemende uitzicht op de vallei en de omliggende landschappen. Voor de kunst­liefhebbers is er het Mudam, een modern kunstmuseum. De rijke geschiedenis, prachtige uitzichten, gemakkelijke toegankelijkheid en multiculturele sfeer maken Luxemburg-stad een ideale citytripbestemming voor geschiedenis­liefhebbers en avontuurlijke reizigers. Overnachten doe je bij bij Luxembourg city hostel.

11. Estland-Talinn

Talinn is de hoofdstad van Estland, een klein, maar prachtig land. Het historische centrum van Tallinn is als een betoverend sprookje en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Verken de geplaveide straatjes, bewonder de middeleeuwse architectuur en beklim de stadsmuren voor een prachtig uitzicht. De charmante pleinen met gezellige terrasjes bieden de perfecte plek om te ontspannen en te genieten van een heerlijk Ests biertje. Bezoek Toompea, de hoger gelegen wijk van de oude stad. Hier vind je het Toompea-kasteel, dat nu de zetel is van het Estse parlement en bewonder de prachtige Russisch-orthodoxe Alexander Nevsky-kathedraal. Wat het nog leuker maakt, is de fijne, lokale sfeer. De Esten zijn vriendelijk en ontspannen. Ze hebben een unieke cultuur met traditionele dansen en vocale kunst. En laten we het eten niet vergeten! De Estse keuken combineert Scandinavische en Russische invloeden. Probeer lokale lekkernijen zoals zwarte broodsoep en gerookte vis.Als je een zoetekauw bent, moet je absoluut een stukje kaneelbrood proeven. Tallinn heeft daarnaast geweldige bars en clubs waar je de hele nacht kunt dansen en kunt genieten van heerlijke cocktails. En het beste is dat het allemaal nog betaalbaar is ook! Je bereikt de stad het makkelijkste per vliegtuig.

12. Spanje-Girona

Deze stad in het noordoosten van Spanje is een verborgen pareltje dat je niet wilt missen. Het oude stadscentrum is als een doolhof van smalle straatjes en kleurrijke gebouwen. Het voelt alsof je terug in de tijd reist! En Game of Thrones-fans opgelet, want Girona diende als een van de film­locaties voor de serie. De Kathedraal van Girona is een absolute must-see. Het uitzicht vanaf de top is adembenemend! Vergeet niet om een wandeling te maken over de iconische brug, de Pont de les Peixateries Velles en te genieten van het prachtige uitzicht op de rivier de Onyar. Ook kun je op de stadsmuren lopen. Niet geheel onbelangrijk: Girona staat bekend om zijn fantastische culinaire scene. Je kunt je tegoed doen aan heerlijke tapas en traditionele Catalaanse gerechten in één van de vele gezellige restaurants en bars. Als je nog een plekje over hebt na alle tapas, kan je nog de markt Mercat del Lleó bezoeken. Hier kun je lokale producten proeven en ingrediënten kopen. Overnachten doe je voordelig bij Girona Xanascat Hostel.

Voordelig citytrippen

Wist je dat je met de Stayokay card ook wereldwijd korting krijgt bij hostels van Hostelling International?

 

Altijd 10% korting
bij Stayokay

Ben jij fan van Stayokay? Schaf dan een Stayokay card aan en profiteer altijd van 10% korting op je over­nachting. En er is nog heel veel meer. Reken maar uit, die kaart heb je zo terugverdiend.

Bekijk en bestel